Hoorspelgeluiden
Wat en hoe te maken

Paardenhoeven

Tik met twee halve lege cocosnootdoppen tegen elkaar in het ritme van de paardengang (stapvoets, draf of galop).

Voetstappen

in het bos

Laat een oude geluidsband van de haspel lopen tot je een flink bergje tape hebt. Neem het bergje in beide handen en knijp er op in het ritme van de voetstappen.

in de sneeuw

Doe een hoeveelheid maizena of bloem in een plastic zak en druk of knijp er op in het ritmevan de voetstappen.

In het grind

Doe een hoeveelheid kiezelsteentjes in een linnen zak of tas en druk of knijp er op in het ritme van de voetstappen.

In het moeras

Leg een laagje schuimrubber in een plastic afwasbak en maak dit nat. Leg hierop een stapeltje oude kranten die vochtig worden door het schuimrubber en druk hierop in het ritme van de voetstappen.

Krakende deur

Neem een stukje audiotape van plm. 50cm. Druk de bovenzijde hiervan met de linkerhand stevig op de rand van een tafel en trek met de tape tussen duim en wijsvinger van je rechterhand geklemd, je hand rustig naar beneden.

Knetterd haardvuur

Neem een stuk verpakkingsplastic met luchtkussentjes en vorm hier een balletje van. Laat dit balletje tussen je vingertoppen rollen en druk af en toe een lucht kussentje stuk om het knetteren te imiteren.

Tikkende klok

Neem een ouderwetse ballpoint met zo’n drukknop aan de bovenzijde en druk deze in en uit in het ritme van een klok.

Pistoolschot

Neem een plaatje triplex van plm. 60x60cm en bind daar over de middenlijn een een stevig stuk elastiek (snelbinder o.i.d.) goed strak. Trek het elastiek naar je toe en laat het los zodat het met een knal tegen het hout vliegt.

Brekende glasruit

Neem plm. 10 a 15 metalen (aluminium) koppelstukjes of plaatjes in je hand en laat ze in een keer op een stenen ondergrond vallen.

Wegvliegende vogel

Kruis je armen voor je borst en sla met je vlakke handen op je schouders in het ritme van de vleugelslag.

Windvlaag

Neem een stevige ring (trouwring o.i.d.) voor een kwart tussen je lippen. Tuit je lippen iets en blaas over de rand van de ring.

Autobotsing

Hiervoor moeten we een zgn. crashbox maken. Neem een zo groot mogelijk rond koekblik en vul deze voor een kwart met wat losse schroeven, metalen plaatjes, grit, 1 a 2 kapotte wijnglazen en vooral een aantal losse munten. Plak of tape het deksel zeer stevig op de trommel zodat het niet kan losschieten!!!! Geef een forse klap op trommel voor een anrijding of rol hem op de grond voor een instorting o.i.d.Ook op de website audiotheater.com zijn onder de kop 'Foley' ( dit is de man die bij de film geluiden inmixt ) vele foto's te zien van attributen die uit de hoorspelhistorie stammen[ VORIGE ] [ HOME ]